Dana 20.04. 2023. održan je Dan Obiteljskog centra Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u sklopu kojega je upriličeno i otvaranje Savjetovališta Obiteljskog centra. Tradicija ovog Centra seže u doba organiziranja prvih Obiteljskih ljetnih škola prije više od pedeset godina, a objedinjena je i prezentirana 2022. godine kroz znanstveni skup i zbornik radova pod nazivom „Hrvatski isusovci za obitelj. Uz 50. obljetnicu Obiteljske ljetne škole 1971-2021“ koji je tiskan u nizu Obiteljskog centra FFRZ-a.

Otvaranjem Savjetovališta ove povijesne inicijative dobivaju svoj suvremeni nastavak i zamah. Nastanak Savjetovališta odgovor je na inicijativu Sveučilišta u Zagrebu za osnaživanjem ovakve ponude na sastavnicama. Uprava FFRZ-a imala je sluha za ovakvu inicijativu te su uložena sredstva u uređivanje prostorije u zgradi fakulteta koja je rezervirana samo za funkciju savjetovališta.

Na početku skupa povodom Dana obiteljskog centra pozdravnu riječ kao i evokaciju na povijesne činjenice okupljenima su uputili dekan Fakulteta prof. dr. sc. Ivan Šestak i pročelnik Obiteljskog centra doc. dr. sc. Antun Volenik koji je ujedno i moderirao skup. Nakon njihovih uvodnih govora okupljeni su imali prilike poslušati dva izvrsna predavanja. Prvo je predavanje održala doc. dr. sc. Iva Žurić Jakovina sa Sveučilišta u Rijeci (nekadašnja studentica FFRZ-a) na temu “Transformacijsko-terapijski učinci čitanja”, a drugo dr. sc. Anita Dučkić Sertić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta pod naslovom “Edukacijski i praktični aspekti rada s ranjivim osobama”. U raspravi koja je uslijedila inicirani su koraci za uključivanje rada Obiteljskog centra u široki društveni djelokrug, čime je naznačena uspješna budućnost ove ustrojbene jedinice Fakulteta. Svečanost je zaključena druženjem u fakultetskoj kantini.

Pogledajte videoprilog.